İletişim Fakültesi

Cumhuriyet’in 100. Yılında Öğrencilerimizden Mesajlar

Cumhuriyet’in 100. Yılında Öğrencilerimizden Mesajlar

Türkiye Cumhuriyeti, 29 Ekim 1923 tarihinde ilan edildi ve bu tarihte modern bir cumhuriyet kuruldu. Bu dönemle birlikte ülkede siyasi, sosyal ve kültürel değişimler yaşandı. Cumhuriyet’in kurulması için Mustafa Kemal Atatürk ve yol arkadaşları bu yolda canı pahasına savaştı. Aslında her şey Kurtuluş Savaşı ile başladı. Bu savaş Türk milletinin bağımsızlığını kazanıp refah bir yaşam sürmesinin başlangıcıydı. Savaşın kazanılmasıyla beraber de Türkiye Cumhuriyeti’nin temelleri atılmaya başlanmış oldu. Mustafa Kemal, bu yolda Türk milletini bağımsızlık ve modernleşme yolunda bir araya getirdi. Cumhuriyet’in kurulmasıyla beraber laiklik benimsendi ve demokratik bir yönetim anlayışı benimsendi. Atatürk, bu süre zarfında toplumsal ve kültürel reformlarla Türkiye’yi modernleştirmeye başladı. Alfabenin değiştirilmesi, kadın haklarının öne çıkması gibi reformlar bu dönemde büyük değişiklikleri beraberinde getirdi. Cumhuriyetle beraber ulusal egemenlik de ön planda oldu. Türk halkı kendi haklarını fark edip benimsedi. Aynı zamanda okuma yazma bilmeyen kişi sayısının azalması için eğitimin önemi; halkın özgür iradesi için çoklu partili sisteme geçilmesi gibi çalışmalar demokratik yapıyı güçlendirdi ve ilerletti. Cumhuriyet, eşit haklar ve demokrasi üzerine kurulu bir sistemdir. Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşu, Türk milletinin tarihindeki birçok zorluğa rağmen bağımsızlığını kazanma ve çağdaş bir devlet olmasını gösterir. Cumhuriyet, demokrasi ve çağdaş değerler üzerinde inşa edilen bir başlangıçtır.  

Atatürk’ün kurduğu Cumhuriyet ile birlikte her ne kadar eşitlik yaygınlaşsa da, bununla birlikte kadınlar için haklar getirmesi son derece önemli olmuştur. Kadın haklarının öne çıkarılması, ayrımcılığına karşı mücadeleyi temsil etmiş ve insan haklarına dayalı bir toplumu meydana getirmiştir. Kadınların erkekler ile eşit haklara sahip olması, kadın haklarına verilen önem, toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması ve ayrımcılığını sona erdirmek için büyük bir adım olmuştur. Bu ve diğer haklarla beraber de Cumhuriyet’in temelleri atılmış oldu ve her sene 29 Ekim’de Cumhuriyet şen ve coşkuyla kutlandı, kutlanılmaya da devam edilmiştir.

Bu yıl Cumhuriyet’in 100.yılı sokaklarda mutlulukla kutlandı. Atamızın verdiği bu haklar sayesinde bu kutlamaları yapabildik. Bize vermiş olduğu bu topraklar sayesinde de bir yuvamız oldu. Türk milleti olarak bu emekleri boşa çıkarmamamız ve ülkemiz için de elimizden gelen her alanda her şeyi yapmamız gerekmekte. Her yıl Cumhuriyet kutlamaya devam edeceğiz. Çünkü biz Atatürk gençleriyiz ve her daim onun izinden ilerleyeceğiz.

Sıla Yüksel

Görsel İletişim Tasarımı Bölümü

İletişim Çalışmalarına Giriş Dersi, 1.sınıf öğrencisi