İstinye Üniversitesi'nde "Dijital Zeka" Söyleşisi Gerçekleştirildi
İstinye Üniversitesi İletişim Fakültesi, Halkla İlişkiler ve Reklamcılık bölümü tarafından Markalı dersi kapsamındaki konuğumuz Neuroscience ABS Genel Müdürü Yunus Karadağ oldu. Yunus Karadağ, “Dijital Zeka: Yapay Zeka ve Veri Biliminin İletişimi Şekillendiren Gücü” başlığıyla dijital zeka konusundaki bilgi, deneyim ve tavsiyelerini bizlerle paylaştı.
Neuroscience ABS Genel Müdürü Fatih Ölçekçiler’in moderatörlüğünü üstlendiği söyleşide Genel müdür Karadağ, “Siz işinizi yapay zekaya kaybetmeyeceksiniz, yapay zekayı kullananlara kaybedeceksiniz.” alıntısıyla yapay zekanın bilinmesi şart olan bir araç olduğuna dikkat çekti. Söyleşisine yapay zekanın öncesinde gerekli olan verilerle başlayan Karadağ, yapay zekaya gitmeden önce asıl konu veridir vurgusu yaparak toplumların verileri toplayıp biriktirdiğinden ve veri bilimi ile analizin sağlandığından bahsetti.
ChatGPT Yalan söylüyor !
Verilerin Türkiye’de %100 doğruluk göstermediğine değinen Karadağ, düzeltildikten sonra anlamlı veriler elde edildiğinden ve bu verilerin yönlendirilmesinin nasıl sağlanacağı ve nasıl işleneceğinden veri mühendislerin, veri bilimi içinse data scientislerin görevli olduğunu kendisinin ise daha önce data scientist olarak çalışsa da şu anda analitik tarafta görev yaptığını belirterek söyleşisine ChatGPT değinerek devam etti.
Veri biliminden sonra işin içerisine yapay zeka giriyor. Yapay zeka sizinle birlikte sürekli bir gelişim gösteriyor. Çünkü işlenip gelişiyor ve sonuç veriyor. Bu sebeple yapay zekanın depoladığı veriler, datalarda bu döngünün bir parçası olduğundan karşımıza aynı sorunun farklı cevapları olarak çıkabiliyor. Bu durumda da verinin doğruluğunu anlamak size kalıyor çünkü sorunuzun cevabı kesinlik değil en yüksek olasılık oluyor. diyerek bizlere ışık tutmaya devam etti.
Tercihlerimiz Değil Verimiz
Tercihlerimizin sadece karşımıza çıkan seçenekler olmadığını ve bizim seçtiğimiz verilerden oluştuğunu vurgulayan Karadağ, bu sebeple birçok sosyal platformun artık yapay zekayı kullanarak yol aldığını belirtti. Örneğin Netflix oylamalarla ve aktörlerle hangi senaryoların en çok tuttuğuna bakıyor. En çok kullanılan kelimeleri, senaryoları ve en çok izleyici kitlesine sahip aktörleri birleştirerek oluşan olasılıklar üzerinden reyting tahminlemesi yapıyor. Airbnb de evlere sigortalamayı yapay zeka kullanarak yapıyor. Evlerin fotoğraflarından, görünen marka ve ürünlerden fiyatların ortalamasını alıyor böylece sigorta için ortalama maliyet belirlenmiş oluyor. Yani sizlerin aradığınız şeylerden veya sizleri dinleyerek elde ettiği verilerden ürün önerileri, alışveriş fırsatları sunuyor. Sözleriyle yapay zekanın hayatımızın çok içerisinde olduğunu bir kez daha gözler önüne seriyor, Genel müdür Karadağ.
Sanayi Devrimiyle Doğan Yapay Zeka
Karadağ, yakın süreç içinde hayatımızın tümüne dahil ettiğimiz yapay zeka sanılanın aksine insan gücünün yerini alan sanayi devrimi ile hayatımızın eksilmez bir parçası haline çoktan gelmişti. Bunun farkına ise makineleşme ile değil dijitalleşme ile vardık. Sözleriyle yakın dönemde gerçekleştirdikleri çalışmalarından bahsetti. Beyoğlu'nda bir Pizza Hut şubesinin günlük, aylık siparişlerini ve satışlarını bunların yanında çalışanların saat yoğunluğunun aralığını, maliyetini hesaplamışlardı. Yağışlı günler için ise sipariş yoğunluğunun çok fazla olduğuna değinen Karadağ bunun için maksimum 15 günlük bir hava periyod tahmini yapıldığını daha sonra biriken veriler ile ilerleyen süreçte trende bağlanarak daha kolay bir yol izleyebildiklerini belirtti. Neuroscience ABS Genel Müdürü Fatih Ölçekciler ile yürüttükleri ve pandemi zamanı gerçekleşen başka bir girişimin ise yapay zeka ve data birleştirilip robot kol firmasıyla anlaşılarak açtıkları kafede müşterinin yüz ve mimik okumasıyla analiz sonucuna göre yapay zekanın içecek önerisi yapılabildiğini ve temassız bir şekilde sipariş teslim edilebildiğinden bahsetti.
Veriniz Krediniz
Bankacılık sektöründe baktığımızda iki tane ana başlık var. Bu başlıklar mevduat toplar ve topladığı mevduatı kredi olarak sunar. Bu süreçte ise müşterinin aktifliğine, edinimine ve süreç aktifliğine bakılır. Genellikle python kullanılarak kümelenen veriler ise yapay zeka yardımı ile ihtiyacın neler olduğu yönünde bir raporlanır. Sözleriyle söyleşisine devam eden Karadağ, müşterinin datasında bulunan örüntü sayesinde müşterimize seçenekler sunarız. Bunlardan en çok dikkat çekip sevilen ise cashbacktir, çoğu banka kullanır. Bu sayede tercih edilebilirliğiniz de artar. Buna ek olarak customer journey sayesinde iletişim yolculuğunuzda edinilen bilgiler ile düzenleme yapabilirsiniz. Karadağ, tüm bunların sonucundaysa bankalar da bıraktığımız veri izlerimizin kredimizi, mevduatımızı ve birçok fırsatı önümüze sunduğundan bahsetti.
Söyleşinin sonunda, Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ruken Özgül Kılanç ve Neuroscience ABS Genel Müdürü Fatih Ölçekçiler tarafından teşekkür belgesi takdim edildi.
Haber: Amine Yağmur GÖZ - Senanur AKAT (PR&AD Lab.)