Haber: Senanur Akat – Amine Yağmur Göz (Medya Lab.)
İstinye Üniversitesi İletişim Fakültesi Medya Lab. Atölyesi tarafından gerçekleştirilen Medya Arenası programının üçüncü haftaki konuğu, Televizyon Programcısı Didem Arslan Yılmaz oldu. “Hayatın İçerisinden Habere Konu Hikayeler” başlıklı söyleşide Arslan Yılmaz, “haberin mutfağında neler olduğunu ve gerçek hikayelerin nasıl ortaya çıktığını” habercilik deneyimleri ve tavsiyeleri doğrultusunda genç iletişimcilere aktardı.
Haberin Mutfağından Ekrana
Söyleşinin moderatörlüğünü üstlenen Dr. Öğr. Üyesi Özgenur Reyhan Güler, gazeteciliğin toplumsal olaylara nasıl profesyonelce yansıtılması gerektiğine dair önemli noktaları tartışmaya açtı.
35 yıllık kariyerine İstanbul Üniversitesi Basın-Yayın bölümünde eğitim alarak başlayan Yılmaz, sektöre giriş sürecini ve bu yolda edindiği deneyimleri öğrencilerle paylaştı. Kariyerine Halkla ilişkiler alanında çalışırken sesinin fark edilmesiyle medya dünyasına adım atarak başladığını belirten Yılmaz, TRT’deki stajı sırasında radyo yayıncılığına yöneldiğini, ardından Kanal D, Flash TV, Star TV, Show TV ve CNN Türk gibi önemli medya kuruluşlarında görev aldığını anlattı. Günümüzde Show TV’de realite programı sunuculuğuna devam eden Yılmaz, haber dünyasında kendine güvenilir bir yer edinmenin önemine vurguladı.
“Haberci Tarafsız ve Adil Olmalı”
Meslek hayatında tarafsızlığı ve güvenilirliği ön planda tutan Yılmaz, gazetecilikte etik değerlere bağlı kalmanın kritik olduğunu dile getirdi. Realite programlarına geçiş sürecinde mesleğin özüne döndüğünü ifade eden Yılmaz, yolculuğuna cinayet ve toplumsal olayları haberleştirerek başladığını belirtti.
“Siyaset haberlerini zirvede bıraktım ve realite programına geçiş yaptım. O dönemde bu değişiklikle ilgili birçok soru aldım ancak bu benim bilinçli bir tercihimdi. Şu an yaptığım işten çok mutluyum,” dedi.
Medyanın Gücü ve Sorumlulukları
Didem Arslan Yılmaz, medyanın toplumu şekillendirmedeki gücüne dikkat çekerek, sunduğu programlarda toplumsal olayları en objektif şekilde ele almaya özen gösterdiğini söyledi. Programına gelen başvuruların tamamının gerçek vakalar olduğunu belirten Yılmaz, günlük 500’ün üzerinde ihbar aldıklarını ve gerekli teyitleri yaparak kayıp, cinayet ve şüpheli ölümleri ele aldıklarından bahsetti.
“Televizyon kanalı bu programlardan elbette kazanç sağlıyor, ancak bizim öncelikli amacımız insanlara yardımcı olmak. RTÜK kurallarına uyarak, hukuki çerçevede hareket ediyoruz,” şeklinde konuşan Yılmaz, yayıncılığın etik kurallarına dikkat ettiklerinin altını çizdi.
Gazeteci Kriz Anlarında Soğukkanlı Olmalı
Gazetecilik mesleğinin psikolojik açıdan da zorluklar barındırdığını belirten Yılmaz, meslek hayatında kendisini en çok etkileyen olayları paylaştı. Canlı yayında bir cinayet itirafını aldığını ve bu süreçte duygularını kontrol ederek yayını sürdürdüğünü anlatan Yılmaz, meslektaşlarına kriz anlarında soğukkanlı olmaları gerektiği tavsiyesinde bulundu.
Kadınların medya sektöründeki temsili konusunda da değerlendirmelerde bulunan Yılmaz, kadın gazetecilerin yaşadığı zorluklara değindi. Konuklarının çoğunun kadın olduğunu ve hassasiyetle yaklaştıklarını belirterek, programa katılan kadınlara psikolojik ve sosyal destek sağladıklarını ifade etti.
Genç Gazetecilere Tavsiyeler
Konuşmasının sonunda öğrencilere medya sektöründe başarılı olabilmeleri için sabırlı ve disiplinli olmaları gerektiğini belirten Yılmaz, “Bu işi sevmeniz lazım. Yarış ve akış içinde çalışmalısınız. İşin mutfağında öğrenmeden ekran önüne geçmek kalıcı bir başarı getirmez,” dedi.
Söyleşi, İstinye Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hatice Öz Pektaş, Dr. Öğr. Üyesi Özgenur Reyhan Güler ve Medya Merkezi Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Tugay Sarıkaya’nın, Didem Arslan Yılmaz’a teşekkür belgesi takdim etmesiyle sona erdi.
Medya Arenası söyleşi serisi kapsamında ATV Ana Haber Spikeri Cem Öğretir’in katılımıyla gerçekleşecek.