İstinye Üniversitesi İletişim Fakültesi Medya Merkezi (Media lab) tarafından gerçekleştirilen Medya Arenası söyleşileri kapsamında ikinci hafta konuğu, Global Haber TV kanalı Haber Müdürü Özgür Feyiz oldu. “Habercilikte Bir Gün Nasıl Geçiyor?” başlıklı söyleşide Özgür Feyiz, habercilik sektöründeki deneyimlerini ve tavsiyelerini öğrencilere aktardı.
Dr. Öğr. Üyesi Özgenur Reyhan Güler’in moderatörlüğünü üstlendiği söyleşide; 19 yıllık kariyer yolculuğunun ilk durağının bir kanalda staj deneyimiyle başladığını aktaran Feyiz, TV 24, CNN Türk, TRT, TV NET, Ülke TV, kanal 7, Güneş gazetesi ve çeşitli kanallarda edindiği gazetecilik tecrübelerini genç iletişimcilerle paylaştı.
Haber Merkezinin rutin bir gününü anlatan Feyiz, Toplantıların günlük olarak yapıldığından ve her bölümün bir sorumlusu olduğundan söz ederek İstanbul masası, yurt haber masası, dış haberler, yurt haberler, spor servisi, ekonomi servisi gibi her haber merkezinde olan yöneticilerin toplantılara eşlik ettiğini, gerçekleşen olaylarla ilgili haberlerin derlenerek haber merkezine iletildiğini belirtti. “Ekonomi haberlerini ekonomi müdürüyle tartışırız. Şu haberi görme, bu haberi böyle yap ya da bu haberi hiçbir şekilde yapma şeklinde yönlendirmeler sağlarız.” Dedi. Feyiz, haberin yayınlanması için kanalın stratejisine, yapısına, haberin uygunluğuna bakılır ve haber değişikliği kararı verildiğinde ise haber tekrar değerlendirilmeye alınır diyerek bunların haber merkezinin görünen rutin yüzü olduğunu, büyük bir felaket ve olayla karşılaştıklarında ise dengelerin tamamen değiştiğinden ve günlük toplantıların konuşulmadığından söz etti.
Gazetecinin manipülasyonlar arasında doğru bilgiye ulaşma sürecine dair bilgiler aktaran Feyiz, “deneyimli bir haberci, haberin doğruluğunu okuduğunda anlar, eğer yanlış çıkar derse %90 yanlış haber olduğundan emin oluruz, bu tarz hataları genelde gazetecilerin, haberi ilk önce verme atağındayken, teyidi göz ardı etmeleriyle basına yanlış haberi sunmalarından kaynaklansa da çok nadir gerçekleşir. Bu yüzden, elde edilen her bilgiyi teyit ederek doğru haberi yayınlamaya dikkat ederiz.” şeklinde konuştu.
Genç iletişimcilere mesleğin zor yanlarından da söz eden Feyiz, “Bu meslek çok zor bir meslek, çoğu zaman hayatınızı buna adamanız gerekebilir. Tatiliniz ve akşamınız genellikle olmaz. Ailenizle zaman geçirmeniz de imkânsıza dönüşebilir. Çünkü çoğu zaman sevdiklerinizle vakit geçirirken bir yerde deprem olduğunun telefonu gelir ve sosyal hayatınızdan uzak kalıp o haberi yapmaya gidersiniz, yılbaşı gecesi herkes eğlenirken siz Taksim Meydanında haber kovalarsınız” sözlerini kaydetti.
Gazetecinin objektif olup olmaması gerektiği sorusuna ise “Objektifliği biraz tanımlamak gerekiyor, herkesin bir fikri var. Genelde siyaset bağlamında fikirlerimiz sivrilse de bu durumun normali budur aslında, aksi bir fikir haricinde yokmuş davranılmasıysa insanın fıtratına aykırıdır. Çünkü içiniz sizi oraya iter, yönlendirilirsiniz” diyerek sözlerine devam eden Feyiz, “çalıştığınız kurumlarda objektifliğin değişkenlik gösterdiğinden çünkü kurumların da kendi dinamiklerinin olduğundan bu yüzden “bağımsız gazetecilik” tabirinin günümüzde çok muhtemel olmadığının sadece gazetecilik için de değil, Youtube ve X gibi sosyal platformlarda da artık “bağımsızlık ve objektifliğin” ütopik bir hal almaya başladığına değindi.
Söyleşinin akabinde, İstinye Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hatice Öz Pektaş ve Dr. Öğr. Üyesi Özgenur Reyhan Güler ve Dr. Öğr. Üyesi Tugay Sarıkaya tarafından Haber Global TV Haber Müdürü, Özgür Feyiz’e teşekkür belgesi takdim edildi. İstinye Üniversitesi İletişim Fakültesi Medya Merkezi tarafından düzenlenen Medya Arenası söyleşileri kapsamında “Haberin İçerisinden Habere Konu Hikayeler” başlığıyla düzenlenecek bir sonraki söyleşide; Didem Arslan Yılmaz, genç iletişimcilerle buluşacak.