İletişim Fakültesi

Örgütiçi İletişimde Gelişim ve Dönüşüm - Nörobilim ve Yapay Zeka Etkisi Etkinliği Gerçekleştirildi

İstinye Üniversitesi İletişim Fakültesi, Halkla İlişkiler ve Reklamcılık bölümü tarafından markalı dersi kapsamında Neuroscience ABS Genel Müdürü Fatih Ölçekçiler koordinatörlüğünde yürütülen etkinlikte konuğumuz Selma Kalkavan oldu. Selma Kalkavan, “Örgütiçi İletişimde Gelişim ve Dönüşüm - Nörobilim ve Yapay Zeka Etkisi” başlığıyla bilgi, deneyim ve tavsiyelerini bizlerle paylaştı. 

Dr. Pcc. Selma Kalkavan, işveren markası oluşturmanın temelinde güçlü bir örgüt kültürü inşa etmenin yattığını vurguladı. Bu kültürün oluşumunda hem çalışanların hem de liderlerin dikkat etmesi gereken unsurları ele alan Kalkavan, etkin bir örgüt içi iletişim için geri bildirim, etkin dinleme, takdir edilme ve güçlü duygusal zekâ gibi yetkinliklerin önemine değindi. 

Duygusal zeka İş Hayatında Başarıya Götürüyor

İş dünyasında başarıya giden yolun sadece teknik bilgi ve becerilerle sınırlı olmadığını belirten Dr. Pcc. Selma Kalkavan, duygusal zekânın önemine vurgu yaptı. Kalkavan, etkin bir iş hayatının ve liderliğin temelinde duygusal zekânın yattığını, bu becerinin bireyleri farklılaştıran en kritik yetkinliklerden biri olduğunu ifade etti. Kalkavan, duygusal zekânın iş dünyasında nasıl bir fark yarattığına dikkat çekerek, “Duygusal zekâ, iş hayatında belli bir seviyeden sonra sizi farklılaştıracak en önemli beceridir” dedi. Kalkavan, duygusal zekâ seviyesinin artmasının, iş dünyasında başarılı olmak için ne kadar kritik olduğunu vurguladı.

Liderlik pozisyonlarında duygusal zekânın gerekliliği üzerinde duran Kalkavan, bu becerinin özellikle liderlik rollerinde ne kadar kritik bir rol oynadığını vurguladı. “Liderlik gibi bir hedefiniz varsa, duygusal zekâyı geliştirmeniz gerekiyor” diyen Kalkavan, liderlik pozisyonlarında duygusal zekânın oranının %80’e kadar çıktığını ifade etti. Uzmanlık rollerinde ise bu oranın %40 civarında olduğunu belirtti.

Etkili İletişim İçin Net Mesajlar  ve Geribildirim Şart

İş hayatında etkili iletişimin temel unsurlarına da değinen Kalkavan, geribildirim sürecinin önemini vurgulayarak, sağlıklı bir örgüt içi iletişim için açık ve net mesajlar vermenin gerekliliğine dikkat çekti. Net olmayan mesajların bireyler tarafından bir tehdit olarak algılanabileceğini belirten Kalkavan, bunun iletişimi olumsuz etkileyebileceğini söyledi. Geribildirim sürecinde yapılan hatalara da dikkat çeken Kalkavan, yalnızca hislere dayalı geri bildirimin yetersiz olduğunu ve bunun yerine analiz ve verilere dayalı değerlendirmeler yapılması gerektiğini belirtti. “Doğru geribildirim sayesinde çalışanların gelişim süreçleri daha sağlıklı ilerler” dedi.

Takdir Kültürü Çalışan Motivasyonunu Artırıyor

Takdirin örgüt kültüründeki rolüne de değinen Kalkavan, çalışanların motivasyonunun sürdürülebilir olması için takdir edilmenin gerekliliğini vurguladı. “İnsan doğasının en temel arzularından biri takdir edilme isteğidir” diyen Kalkavan, bu kültürün sağlıklı bir şekilde oluşturulmasının çalışanların birbirlerini desteklemesini sağladığını ve daha üretken bir iş ortamı yarattığını söyledi.

Söyleşinin sonunda, Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ruken Özgül Kılanç ve Neuroscience ABS Genel Müdürü Fatih Ölçekçiler tarafından teşekkür belgesi takdim edildi. 

Haber: Sude Akgün – Amine Yağmur Göz – Senanur Akat (PR&AD LAB.)