İletişim Fakültesi

“Anlatıcılık, İnsanın Özündedir”

Haber: Senanur Akat – Amine Yağmur Göz

İstinye Üniversitesi İletişim Fakültesi Medya Merkezi (Medya Lab.) tarafından düzenlenen “Ekran ve Ötesi Söyleşileri” programına oyuncu, tiyatro yazarı, senarist ve sihirbaz Kubilay Tunçer, konuk oldu. Hikâye anlatıcılığının, tiyatrodan sinemaya kadar insanlığın en temel ihtiyaçlarından biri olduğuna vurgu yapan Tunçer, sahne sanatları ve dijital dönüşümle ilgili de önemli açıklamalarda bulundu.

“Hikâyeler, İnsanları Bir Araya Getirir”

Moderatörlüğünü Dr. Özgenur Reyhan Güler’in yaptığı söyleşide yaratıcılık, sanat ve insan psikolojisi gibi konulara da değinen Tunçer, hikâye anlatıcılığının toplumları bir araya getiren en büyük unsur olduğunu belirtti. “Bütün devletler, aileler, aşk hikayeleri ve mitolojiler aslında anlatıya dayanır. Hikâye anlatmak insanın bir arada yaşama becerisinin temelidir,” diyen Tunçer, sahne sanatlarının ve senaryonun da bu geleneğin modern uzantıları olduğunu söyledi.

“Dünya Hızlı Değişiyor, Beynimiz Uyum Sağlayabiliyor mu?”

Dijital dönüşüm ve değişen medya düzeni ile ilgili de konuşan Tunçer, bilgi akışının giderek artmasıyla insan zihninin bu yoğun veri bombardımanına adapte olup olmadığını sorguladı. “İnsan beyninin bu kadar fazla bilgi akışına hazır olup olmadığı tartışma konusu. Belki de artık dünyayı değiştirmek yerine kendimizi bu yeni koşullara uyarlamayı öğrenmeliyiz,” ifadelerini kullandı.

“Karakterler Hikâyeyi Kurar”

Tunçer, sahne sanatları, senaryo yazımı ve tiyatro arasındaki bağlara da dikkat çekerek, karakter yaratma süreci ve anlatı teknikleri hakkında değerlendirmelerde bulundu. “Karakter yaratırken onlara yakınlaşmalı, ayrıntılarına dikkat etmelisiniz. Bu sadece oyuncular için değil, izleyiciler ve okuyucular için de büyük bir deneyim sunar,” dedi.

“Hikâye Anlatıcılığı Uzmanlık Gerektirir”

Etkinlik sonunda öğrencilerin sorularını da yanıtlayan Kubilay Tunçer, özellikle hikâye anlatıcılığının uzmanlık gerektiren bir alan olduğuna vurgu yaparak, “Bu iş herkesin yapabileceği bir iş değildir. Hikâye anlatmak ciddi bir sorumluluk ve yetkinlik ister,” dedi. Bu nedenle, sahne sanatlarıyla ilgilenen herkesin disiplinli bir çalışma sürecinden geçmesi gerektiğini belirtti.

Program, İstinye Üniversitesi Bilişim Fakültesi öğrencileri ve akademisyenlerinin katılımıyla gerçekleştirildi. Etkinlik sonunda Tunçer’e, fakülte dekanı Prof. Dr. Hatice Öz Pektaş tarafından teşekkür plaketi takdim edildi. Söyleşiye katılan öğrenciler, soru – cevaplarla anlatıcılığın derinliği ve sanatın gücü hakkında yeni bakış açıları kazanırken, etkinlik büyük ilgiyle takip edildi.